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Full title:  The Electronic Commerce (EC Directive) Regulations 2002 (SI 2002/2013) 
Entry into force: 21/08/2002. 

Title of 
relevant sections: 

Regulation 2: Interpretation 

Regulation 6:  General information to be provided by a person providing an 
information society service 

Regulation 7: Commercial Communications 

Regulation 8: Unsolicited Commercial Communications 

Regulation 9: Information to be provided when contracts are concluded by 
electronic means. 

Regulation 10: other information requirements 

Regulation 11: Placing of the order  

Regulation 2: 
Interpretation 

(1) In these Regulations and in the Schedule:  

“Commercial communication” means a communication, in any form, designed 
to promote, directly or indirectly, the goods, services or image of any person 
pursuing a commercial, industrial or craft activity or exercising a regulated 
profession, other than a communication—  

(a) consisting only of information allowing direct access to the activity of 
that person including a geographic address, a domain name or an 
electronic mail address; or  

(b) relating to the goods, services or image of that person provided that 
the communication has been prepared independently of the person 
making it (and for this purpose, a communication prepared without 
financial consideration is to be taken to have been prepared 
independently unless the contrary is shown);  

 “Information society services” (which is summarised in recital 17 of the 
Directive as covering “any service normally provided for remuneration, at a 
distance, by means of electronic equipment for the processing (including digital 
compression) and storage of data, and at the individual request of a recipient of 
a service”) has the meaning set out in Article 2(a) of the Directive, (which refers 
to Article 1(2) of Directive 98/34/EC of the European Parliament and of the 
Council of 22 June 1998 laying down a procedure for the provision of 
information in the field of technical standards and regulations( O.J. L204, 

UK – E-Commerce Regulations 2002 
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1 O.J. L145, 13.6.77, p.1. Directive as last amended by Directive 2002/58/EC. O.J. L128, 15.5.2002, p.41. 

21.7.98, p.37), as amended by Directive 98/48/EC of 20 July 1998( O.J. L217, 
5.8.98, p.18));  

 

Regulation 6: 
General information 
to be provided by a 
person providing an 
information society 
service 

(1) A person providing an information society service shall make available to the 
recipient of the service and any relevant enforcement authority, in a form and 
manner which is easily, directly and permanently accessible, the following 
information:  

(a) the name of the service provider; 

(b) the geographic address at which the service provider is established; 

(c) the details of the service provider, including his electronic mail 
address, which make it possible to contact him rapidly and 
communicate with him in a direct and effective manner; 

(d) where the service provider is registered in a trade or similar register 
available to the public, details of the register in which the service 
provider is entered and his registration number, or equivalent means of 
identification in that register; 

(e) where the provision of the service is subject to an authorisation 
scheme, the particulars of the relevant supervisory authority; 

(f) where the service provider exercises a regulated profession— 

(i) the details of any professional body or similar institution with which 
the service provider is registered; 

(ii) his professional title and the member State where that title 
has been granted; 

(iii) a reference to the professional rules applicable to the 
service provider in the member State of establishment and the 
means to access them; and 

(g) where the service provider undertakes an activity that is subject to 
value added tax, the identification number referred to in Article 22(1) of 
the sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the 
harmonisation of the laws of the member States relating to turnover 
taxes—Common system of value added tax: uniform basis of 
assessment.1 

(2) Where a person providing an information society service refers to prices, 
these shall be indicated clearly and unambiguously and, in particular, shall 
indicate whether they are inclusive of tax and delivery costs.  

Regulation 7:  A service provider shall ensure that any commercial communication provided 
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Commercial 
Communications 

 

by him and which constitutes or forms part of an information society service 
shall:  

(a) be clearly identifiable as a commercial communication; 

(b) clearly identify the person on whose behalf the commercial 
communication is made; 

(c) clearly identify as such any promotional offer (including any discount, 
premium or gift) and ensure that any conditions which must be met to 
qualify for it are easily accessible, and presented clearly and 
unambiguously; and 

(d) clearly identify as such any promotional competition or game and 
ensure that any conditions for participation are easily accessible and 
presented clearly and unambiguously. 

Regulation 8: 
Unsolicited 
Communications 

A service provider shall ensure that any unsolicited commercial communication 
sent by him by electronic mail is clearly and unambiguously identifiable as such 
as soon as it is received. 

Regulation 9: 
Information to be 
provided when 
contracts are 
concluded by 
electronic means. 

(1) Unless parties who are not consumers have agreed otherwise, where a 
contract is to be concluded by electronic means a service provider shall, prior to 
an order being placed by the recipient of a service, provide to that recipient in a 
clear, comprehensible and unambiguous manner the information set out in (a) 
to (d) below:  

(a) the different technical steps to follow to conclude the contract; 

(b) whether or not the concluded contract will be filed by the service 
provider and whether it will be accessible; 

(c) the technical means for identifying and correcting input errors prior 
to the placing of the order; and 

(d) the languages offered for the conclusion of the contract. 

(2) Unless parties who are not consumers have agreed otherwise, a service 
provider shall indicate which relevant codes of conduct he subscribes to and 
give information on how those codes can be consulted electronically.  

(3) Where the service provider provides terms and conditions applicable to the 
contract to the recipient, the service provider shall make them available to him 
in a way that allows him to store and reproduce them.  

(4) The requirements of paragraphs (1) and (2) above shall not apply to 
contracts concluded exclusively by exchange of electronic mail or by equivalent 
individual communications.  

Regulation 10:  
Other information 
requirements 

Regulations 6, 7, 8 and 9(1) have effect in addition to any other information 
requirements in legislation giving effect to Community law.  

Regulation 11: (1) Unless parties who are not consumers have agreed otherwise, where the 



G-Regs FILEREF/UKE-CommerceRegs2002 Version: 01 Date sent out: 21/03/2014 

 

URL of source: http://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/2013/contents/made  

Reviewed by: RB Approved by: RB Date posted online: 01/05/2014  4 of 4 

 

 

Placing of the order recipient of the service places his order through technological means, a service 
provider shall:  

(a) acknowledge receipt of the order to the recipient of the service 
without undue delay and by electronic means; and 

(b) make available to the recipient of the service appropriate, effective 
and accessible technical means allowing him to identify and correct 
input errors prior to the placing of the order. 

(2) For the purposes of paragraph (1) (a) above:  

(a) the order and the acknowledgement of receipt will be deemed to be 
received when the parties to whom they are addressed are able to 
access them; and 

(b) the acknowledgement of receipt may take the form of the provision 
of the service paid for where that service is an information society 
service. 

(3) The requirements of paragraph (1) above shall not apply to contracts 
concluded exclusively by exchange of electronic mail or by equivalent individual 
communications.  


